Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще бъде погребан в

...
Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще бъде погребан в
Коментари Харесай

Погребват Михаил Горбачов в Москва

Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще бъде погребан в събота в Москва, предадоха организациите.
Това ще стане на церемония, която няма да бъде равносилна на държавно погребение и ще премине без наличието на президента Владимир Путин или някой различен от водещите международни водачи, отбелязва Асошиейтед прес.
Сравнително по-скромната погребална церемония отразява комплицираното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е уважаван на Запад поради прекратяването на Студената война, само че е презиран от мнозина в родината си поради разпадането на Съветския съюз и последвалия стопански провал, принудил милиони хора да живеят в беднотия.
В четвъртък Путин се елементарни настрана с Горбачов, полагайки цветя на ковчега му, а повода за това, както заяви Кремъл, е бил прекомерно натовареният график на съветския президент, който ще му попречи да участва на погребението през днешния ден.
Помолен да коментира какво тъкмо ще попречва на Путин да участва, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в конферентен диалог с кореспонденти, че президентът ще има поредност работни срещи, интернационален телефонен диалог и би трябвало да се приготви за присъединяване си в деловия конгрес в съветския Далечен изток идната седмица.
Горбачов, който почина във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде заровен на Новодевическото гробище в Москва до брачната половинка си Раиса. Преди това ще има траурна гала в Колонната зала в Дома на съюзите, емблематична постройка покрай Кремъл, която се употребява за държавни погребения още от руско време.
Въпреки избирането на това влиятелно място Кремъл се въздържа да назова церемонията държавно заравяне. По думите на Песков тя ще има " детайли " на такова, като да вземем за пример почетен гвардейски строй, а страната ще помогне за организирането му. Той не посочи по какво ще се разграничава от пълноценното държавно заравяне.
Ако Кремъл беше обявил държавно заравяне за Горбачов, това щеше да направи по-трудно за Путин да пренебрегне събитието. Щеше да се наложи и Кремъл да изпрати предложения на задгранични водачи, нещо, което съветското президентство явно не е желало да прави в изискванията на покачващо се напрежение със Запада поради войната в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.
Путин, който някога нарече разпадането на Съветския съюз " най-голямата геополитическа злополука на века ", избягваше да подлага на критика Горбачов персонално, само че неведнъж го е упреквал, че не е обезпечил писмени задължения на Запада, че НАТО няма да се уголемява на изток.
В сряда съветският президент изпрати деликатно дефинирана съболезнователна депеша, в която нямаше нито директни похвали, нито рецензии. В нея Путин дефинира Горбачов като човек, който е оставил " голям отпечатък върху хода на международната история ".
" Той ръководеше страната по време на трудни и трагични промени, в изискванията на огромни провокации във външнополитически, стопански и публичен проект ", уточни съветският президент. " Той надълбоко съзнаваше, че са нужни промени и се опита да предложи свои решения на наболелите проблеми. "
Двойственото отношение на Кремъл намери отражение и в репортажите по държавната телевизия, в които на Горбачов се отдаваше респект като към историческа фигура, само че промените му бяха избрани като недобре планувани и беше изтъкнато, че не е защитил ползите на страната по нужния метод.
Руската общност остава също толкова разделена по въпроса за наследството на Горбачов. Едни го величаят, че е поставил завършек на Студената война и на седем десетилетия тоталитарно ръководство, а други го упрекват в изменничество.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР